Monday, 19 November 2012

Cinta Cinta Dan Cinta


BILA HADIR RASA CINTA, JADIKAN IA CINTA YANG MEMBAWA KITA KE SYURGA

Jatuh ....yang tak mengundang orang simpati ialah jatuh cinta.CINTA adalah fitrah dan kurnia ILLAHI. Tidak ada siapapun yang dapat melarikan diri daripada mencintai dan dicintai.Namun demikian , puncak CINTA........ada orang masuk syurga kerana CINTA dan tak sedikit orang yang di humban ke neraka gara-gara CINTA. CINTA yang bagaimana yang dapat  membawa seseorang ke syurga?

CINTA yang dialirkan oleh ALLAH kedalam hati, itulah CINTA yang benar, suci lagi murni.CINTA yang bukan diukur ikut pandangan mata,tapi ikut pandangan ALLAH.Ia ada kerana ALLAH dan CINTA diberipun untuk dapat keredhaan ALLAH.CINTA begini tiada batasannya.Tidak pula kenal jenis kelamin dan kedudukan.Dan CINTA lahir hasil dari CINTA pada ALLAH.

CINTA ynag sesungguhnya ini  berlaku pada lelaki dan lelaki,perempuan dengan perempuan,lelaki dengan perempuan,antara murid dengan guru,suami dengan isteri,sahabat dengan sahabat,rakyat dengan pemimpin, antara umat dengan Nabinya dan yang paling tinggi antara hamba dengan TUHANNYA.

CINTA KERANA ALLAH

Kalau berlaku antara lelaki dan perempuan yang tidak diikat oleh perkahwinan , mereka tak akan memerlukan untuk berjumpa,berbicara atau melakukan apa saja yang bertentangan dengan kemahuan ALLAH.

CINTA mereka tidak akan tercela oleh nafsu berahi sahaja.Sebaliknya CINTA itu adalah tautan hati yang berlaku walaupun tak pernah berjumpa atau baru kenal tapi hati rasa sayang dan rindu.Hati sedih kalau orang yang kita cintai ditimpa susah,senang kalau yang dicintai itu senang.Sanggup susah dan korbankan diri untuk senangkan orang yang dicintai.

CINTA yang begini diceritakan dalam hadist, yaitu seorang lelaki yang bertemu dan berpisah dengan sahabatnya kerana ALLAH maka mereka akan mendapat perlindungan 'ARSY ALLAH' dipadang mahsyar nanti,hari dimana masing-masing mengharap sangat perlindungan dari matahari yang sejengkal saja dari kepala.

Kalau berlaku antara suami isteri , maka isteri akan meletakkan seluruh ketaatan pada suami,hormat dan melayani suami tanpa jemu.Baik ketika suami tunjukkan sayang atau ketika suami marah-marah.Baik ketika suami kaya atau miskin ,atau suami kawin lagi , CINTA isteri pada suami tidak akan berbelah bagi.

Kerana CINTANYA pada suami datang dari ALLAH hasil ketaqwaan isteri.Biarpun datang taupan badai,melanda rumah tangga,isteri tetap memberikan CINTAnya yang utuh dan teguh.

Begitu juga suami , CINTA pada isteri tidak pandang itu isteri tua atau muda.Terpatri pada hatinya.Selagi isteri taat pada ALLAH,isteri tetap dikasihinya.Kalau dia ada empat isteri,tentulah isteri-isteri akan bertanya -tanya , isteri yang manakah yang paling dicintai oleh suami? Kalau CINTA itu bersumber dari ALLAH , tentu isteri yang paling bertaqwalah yang paling dicintai oleh suami lebih dari isteri-isteri yang lain.

CINTA ALLAH YANG UTAMA

Sumber CINTA yang datang dari ALLAH akan meletakkan ALLAH yang paling tinggi dan utama.Bila berlaku persengketaan antara CINTA ALLAH dengan CINTA pada makhluk maka CINTA ALLAH dimenangkan.

Misalkan seorang isteri yang CINTA pada suaminya.Tiba-tiba suami melarang isteri melakukan ketaatan pada ALLAH, dalam hal menutup aurat, padahal tutup aurat itu ALLAH wajibkan.Maka kecintaan pada ALLAH itu akan mendorong nya untuk tetap malaksanakan perintah-NYA walaupun suami tidak suka ataupun harus kehilangan suami.

Sanggup dilakukan sebagai pengorbanan CINTAnya pada ALLAH.Sebaliknya kalau dia turut kemahuan suami ertinya kata CINTA pada ALLAH hanya pura-pura,CINTAnya bukan lagi bersumber kan ALLAH tapi datang dari nafsu.

CINTA yang datang dari ALLAH menyebabkan seseorang cukup takut untuk melanggar perintah ALLAH yang kecil ,apalagi yang besar.Seseorang yang sudah dapat mencintai ALLAH ,CINTA ynag lain jadi kecil dan rendah baginya.

Sejarah menceritakan kisah CINTA Zulaikha terhadap Nabi Yusuf.Sewaktu Zulaikha dibelenggu oleh CINTA nafsu yang berkobar-kobar pada Nabi Yusuf , dia sanggup hendak menduakan suaminya ,yang seorang menteri.

Ketika Nabi Yusuf menolak keinginannya, ditariknya baju Nabi Yusuf hingga terkoyak.Akibat dari peristiwa itu ,Nabi Yusuf masuk penjara.Tinggalah Zulaikha memendam rindu CINTANYA kepada Yusuf.

Penderitaan CINTA yang ditanggung oleh Zulaikha menyebabakan dia berubah dari seorang perempuan yang cantik menjadi perempuan tua yang tidak cantik lagi.Matanya banyak menangis terkenangkan Yusuf,hartanya habis dibagi-bagikan kerana Yusuf.Sehingga datanglah belas kasihan dari ALLAH terhadapnya.Lalu ALLAH mewahyukan agar Nabi Yusuf mengawini Zulaikha setelah ALLAH mengembalikan kesehatan dan kecantikannya.

Peliknya , ketika Zulaikha mengenal ALLAH,datanglah CINTAnya pada ALLAH sehingga waktunya lebih banyak di habiskan untuk bermunajat dengan ALLAH dalam ibadah dan zikir.

Begitulah betapa CINTA yang dulunya datang dari nafsu dapat dipadamkan bila kenal dan CINTA pada ALLAH.CINTA ALLAH adalah CINTA taraf tinggi.Puncak CINTA ini ialah pertemuan yang indah dan penuh rindu di syurga yang dipenuhi kenikmatan.

CINTA pada ALLAH akan lahir pada orang yang mengenal ALLAH.Kerana CINTA lahir ada penyebabnya.Kalau wanita CINTA pada lelaki kerana kayanya,baiknya , tampan, dan sebagainya dan lelaki CINTA wanita kerana cantik,baik ,lemah lembut dan sebagainya maka bagi mereka yang berakal akan merasa lebih patut dicurahkan rasa CINTA pada ALLAH kerana segala kenikmatan itu datangnya dari ALLAH.

Ibu bapa ,suami isteri, sahabat, handai taulan dan siapa yang mengasihi dan mencintai kita , hakikatnya semuanya datang dari ALLAH.Kebaikan ,kemewahan dan kecintaan yang diberikan itupun atas rahmat dan belas kasih dari ALLAH pada kita.Sehingga ALLAH izinkan makhluk-NYA yang lain CINTA pada kita.

ALLAH yang menciptakan kita makhluk-NYA , kemudian diberinya kita berbagai nikmat seperti sihat,gembira dan lain-lain.Baik kita ingat pada-NYA ataupun waktu kita lalai , tetap diberi-NYA nikmat-nikmat itu.Begitulah , kebaikan ALLAH pada kita terlalu banyak sebagaimana firman-NYA, yang bererti:"Kalau kamu hendak menghitung nikmat -nikmat ALLAH, nescaya tidak akan terhitung."

Besar sungguh jasa ALLAH dari menciptakan menghidupkan dan memberi rezeki, suami , isteri, rumah dan macam-macam lagi yang dengannya kita melalui kehidupan dengan aman bahagia.

Alangkah biadabnya kita kalau segala pemberian ALLAH itu kita ambil , tapi lupa untuk bersyukur pada Yang Memberi.ALLAH boleh saja menyusahkan dan menyenangkan kita dengan Kehendak-NYA.

Oelh itu orang yang betul kenal dan beradab, dia malu pada ALLAH. malah kerana malunya itu dia tidak nampak yang lain lebih hebat dari ALLAH.CINTAnya tertumpu pada ALLAH ,penyerahan diri pada ALLAH sungguh- sungguh.

Setiap saat menanggung rindu.lalu waktunya di habiskan untuk berbisik- bisik dengan kekasihnya.Bila CINTA ALLAH sudah penuh dalam hatinya , maka tidak ada tempat lagi untuk CINTA selain dari itu.

Ada orang mengatakan :"JIKA KAU BERIKAN HATIMU ATAUPUN CINTAMU PADA MANUSIA NESCAYA DIA AKAN MEROBEK -ROBEKNYA.TAPI KALAU HATI YANG PECAH ITU DIBERIKAN PADA ALLAH NISCAYA AKAN DISATUKANNYA .ERTINYA CINTA DENGAN ALLAH PASTI TERBALAS. DAN ALLAH TIDAK MEMBIARKAN ORANG YANG DICINTAI-NYA MENDERITA DI AKHIRAT."

Jadi seorang yang bijak dan beradap akan meletakkan kecintaan yang besar pada ALLAH, pada Rasulullah dan barulah pada makhluk -makhluk lain di samping-NYA.Itulah peletakan CINTA yang yang betul dan menguntungkan didunia dan di akhirat. Itulah dia CINTA kita pada ALLAH SWT yang patut kita letakkan.

SEKALI RASA CINTA ITU HADIR..........INGATLAH IA ADALAH KURNIA ALLAH SWT.............HIDUP INI MENJADI INDAH KERANA CINTA............CINTA YANG SUCI...............BUKAN CINTA YANG MENYERET KE NERAKA.SEKALI RASA CINTA ITU HADIR .....................SAMBUTLAH DENGAN BENAR ............ JAGA................... PELIHARA..................... DAN JADIKAN IA CINTA YANG MENGHANTARKAN KE SYURGA..................

No comments:

Post a Comment